Reklama
 
Blog | Tereza Semotamová

Who the Fuck Is Kafka?

WtFKafka_O_004

(Foto: Annemone Taake, Theater Heidelberg)

Izraelská spisovatelka Lizzie Doronová ve své knize Kdo je to sakra Kafka (Who the Fuck Is Kafka) nepíše o Kafkovi, ale předkládá kroniku jednoho přátelství, které vzešlo z naivity během mírové konference.

Reklama

„Nadím je fiktivní hrdina. Znázorňuje mnoho mých palestinských přátel, kteří se mnou sdíleli své příběhy a tak mi pomohli vytvořit jeho postavu a napsat tuto knihu,“ píše Lizzie Doronová v úvodu své knihy s chytlavým názvem Kdo je to sakra Kafka, v níž nejde o Kafku, ale dění, kterému Kafka propůjčil své jméno. Výraz „kafkaeskní“ používáme pro děsivé, hrozivé až absurdní dění. Právě v takových situacích se často ocitají hrdinové této knihy: Izraelka Lizzie a Palestinec Nadím.

Lizzie Doronová se narodila roku 1953 matce, která přežila holocaust, žije v Tel Avivu a je spisovatelka. Zatímco Nadím je fotograf a mírový aktivista, jehož rodina již po staletí žije ve východní čtvrti Jeruzaléma Silwán. Národnost arabská, náboženství islámské, státní příslušnost jordánská, duší Palestinec. Ti dva se poznají v Římě na jedné z těch mírových konferencí pořádaných v Evropě. Lizzie prohlásí, že „píše povídky o lidech, kteří byli ve válce, o jejich traumatech. O těch, kteří bojují s nočními můrami, a přesto sebrali síly k novému žití.“ Na to Nadím opáčí: „Tak to můžete napsat o mně.“

Započíná se vztah dvou lidí, kteří se k sobě chovají laskavě, přestože jejich národy vedou válku. Když je Lizzie na konferenci vyzvaná, aby izraelsko-palestinský konflikt komentovala, přirovná Izrael ke psychiatrickému zařízení, kam utekli přeživší holocaustu, a ti, co utíkali před hrozbou stalinismu a před pogromy v arabských zemích. „Lidé v této zemi hledají způsob jak přežít. Ale klid a jistotu, po nichž touží, dosud nenašli, ani v míru, ani ve válce,“ tvrdí Lizzie.

Poměrně krátce po seznámení Lizzie i Nadím vycítí, že si mají co říct a že dynamika jejich vztahu díky i navzdory okolnostem, které je obklopují, stojí za zaznamenání. Naivita, s níž navážou a přátelství a spřádají projekty, jež nikdy nezrealizují, je fascinující. Začíná honba za materiálem, granty, oscary. Najednou se poněkud vytrácí obsah, tedy čím by takový film či román měli naplnit. Bude stačit ta ambice samotná? Vyprávět to, co mají za sebou, a ta neuchopitelná přítomnost, kterou žijí? Neustálá hrozba náletů, skladování potravin pro případ skrývání se, Nadímovo čekání na uzavírkách silnic, neustálé kontroly dokladů a hlavně to, že jeho manželka Lajla nemůže opustit Jeruzalém, protože jí stát Izrael odmítá vydat povolení k trvalému pobytu.

A máme tu taky Lizzieno zázemí, jejího manžela Daniho, který je účetní a Lizzieno celoživotní bojování za mír má za bláznivinu. Udivilo mě velmi chladné líčení tohoto manželství. Právě reakce okolí Lizzieho a Nadíma ukazují nejvíce absurdní dynamika jejich vztahu. Pro Lizzieny přátele tento „projekt“ je něčím neuchopitelným – Lizzie snílkařka, která podniká nebezpečné výlety do východního Jeruzaléma, a Nadím skutečně milý Palestinec, ale patrně jediný, který touží po míru. Setkáváme se tak s celou přehlídkou stereotypů: Je divné, když Izraelka jde do kavárny s mladším Palestincem. Je divné, že když Palestinec s autem s palestinskou značkou navštíví telavivskou židovku. Okamžitě se míní, že se jedná o instalatéra nebo prostě nějakého řemeslníka, ale rozhodně ne někoho, s kým se dá přátelit.

Vyčerpávající konflikt trvá již roky, smíření v nedohlednu. Konkrétní lidé jím ale trpí a významně se podepisuje na jejich osudech. Nejzajímavějším motivem v knize se stává příběh Nadímovy ženy Palestinky Lajly bez cestovního pasu. Emancipovaná Lizzie jen těžko chápe, že Lajla se smířila s doživotním skrýváním, nemožností cestovat a také s tím, že pouze slouží svému manželovi, což je vydáváno za ctnost. Lizzie se k ní chová velmi laskavě a iniciuje soud, díky kterému Lajla získává povolení k pobytu a tím zpátky alespoň trochu důstojnosti.

Kroniku jednoho přátelství s názvem Kdo je to sakra Kafka jde jen stěží považovat za román, za nějž je vydávána. Jedná se spíš o poutavou literární reportáž. Pokud hledáte knihu, díky níž získáte vhled do izraelsko-palestinského konfliktu, který v posledních týdnech vzhledem k intervenci USA znovu, pak je to ta správná četba.

Lizzie Doronová: Kdo je to sakra Kafka. Garamond, 280 str, 2016.

(psáno pro Týdeník Rozhlas)