Reklama
 
Blog | Tereza Semotamová

Jsem ekoterorista

Každý máme svá témata: někomu leží na srdci přemíra lidí v exekuci, jiný rád cestuje prstem po mapě Afriky a leckdo se rád potí v posilovně. Zájmy máme všelijaké. A není povinné se zajímat o politiku a detaily důchodové reformy. Ovšem jedna věc se týká nás všech, a to prostředí, ve kterém žijeme. Mám-li znít pateticky, tak modrá planeta. A ne, nelze se z toho už vykroutit tím, že se víc začneme zabývat možností života na jiných planetách. I poměrně nevšímavý člověk musel zaznamenat nebývalé sucho a horko v našich končinách. 

Jen blázen bude nadále tvrdit, že planeta se neotepluje, přesto nadále se tací najdou. Protože tvrdit to je trend, kterak se nestat „ekoteroristou“. Takový výraz se vžil pro ty, které zajímá, co se děje s přírodou. Každého z nás to zajímá jinak urputným způsobem, ovšem toto léto opadají běžné výmluvy, proč se ochranou životního prostředí nezabývat. „Ochrana životního prostředí“ zní navíc velmi honosně. Ve skutečnosti nezbývá než otevřít oči a přeskupit priority. 

Jednotlivec zmůže hodně, ale přesto sám těžko tuto zasviněnou planetu vyčistí tím, že bude doma přepírat igelitové pytlíky. O životní prostředí je potřeba se starat na celostátní úrovni, média pak tématu mohou dát důležitost a podněcovat veřejný diskurz. To se ovšem nadále děje spíše sporadicky, v rámci takzvaných aktualit. Za odborníky na změny klimatu, sucho a vedra jsou mnohdy považováni i ti, kteří o něm nic neví, opovrhují fakty a hlavně téma využívají k jiným účelům.

Vedra pominula a už je zase klid. Ale dost možná už je pět minut po dvanácté. Příroda pro nás nemůže být jen něco, kam se utíká o víkendu z Prahy. Výmluvy neexistují, týká se totiž všech rubrik – zpravodajství, politiky, umění, filosofie, náboženství, věřím, že si to uvědomí i rozhlas. Papež František nám v tomto ohledu může být příkladem, stačí si přečíst jeho encykliku Laudato si´. Environmentální problémy pro něj nejsou okrajová záležitost, věnuje se jim hned v úvodu knihy. A tak je to správně. Mám-li to říct slovníkem Václava Klause, každý z nás je ekoteroristou, jen někteří o tom ještě neví.

Reklama